Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще налагат още санкции на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе пресконференция на 25 март и е възможно тогава да бъдат обявени новите санкции. 

Съединените щати обявиха, че  подготвят нови санкции срещу Русия. Причината е доклад на разузнаването за руска намеса в последните избори за президент, предаде CNN.

Според информацията, президентът Владимир Путин лично е разпоредил на руските служби да опитат намеса в американските избори. Целта била да се помогне на Доналд Тръмп и да дискредитира Джо Байдън.  

Службата на директора на Националното разузнаване на САЩ публикува своя 15-страничен декласифициран доклад за чуждестранни заплахи за изборите в страната през 2020 г. Има данни, че стари чуждестранни противници, включително Русия, са се опитали да се намесят в изборния процес. Усилията на Русия бяха насочени към "очерняне на кандидатурата на президента Джо Байдън и Демократическата партия, подкрепа на бившия президент Доналд Тръмп, подкопаване на общественото доверие в изборния процес и изостряне на социално-политическите разделения в САЩ", се казва в документа. "За разлика от 2016 г., не видяхме постоянни руски кибер усилия за получаване на достъп до избирателна инфраструктура", се отбелязва в доклада.

Същият доклад определя като неверни твърденията на лагера на Доналд Тръмп, че Китай са опитали намеса в изборите, за да помогнат на Байдън. 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе пресконференция на 25 март и е възможно тогава да бъдат обявени новите санкции. 

Кремъл категорично отрече обвиненията. "Твърденията на американското разузнаване за предполагаемата намеса на Москва в изборите в САЩ не са подкрепени с никакви факти, а Вашингтон се опитва да поддържа негативен фон около Русия"се казва в изявление, публикувано във вторник във  Фейсбук страницата от руското посолство във Вашингтон. цитирано от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във