Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще махат визите за граждани на Хърватия

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил Хърватия да се присъедини към американската Програмата за отмяна на визовия режим. Това е крачка към пълната отмяна на визите за хърватски граждани за САЩ, съобщава телевизия "N1".

"Тази стъпка към безвизово пътуване е признание за огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", е посочил Блинкън в свой пост в Туитър.

На поканата на Блинкън, също в Туитър, е отговорил хърватският премиер Андрей Пленкович: "Благодаря на държавния секретар на САЩ Блинкън за поканата към Хърватия да се присъедини към Програмата за отмяна на визовия режим, която е една от последните крачки към отмяна на визите за хърватски граждани".

"Потвърждаваме партньорството между Хърватия и САЩ, а най-голяма полза от премахването на визите ще имат хърватските граждани, които ще могат безпрепятствено да пътуват за САЩ", заявява още Пленкович.

В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените американски визи за хърватски граждани през 2020 г. е спаднал под три на сто, което е предусловие за премахване на американските визи, съобщава още телевизия "N1".

Facebook logo
Бъдете с нас и във