Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще използват чартъри за нова евакуация от Кабул

Антъни Блинкен заяви, че талибаните  осигуряват „свобода на движение на гражданите на САЩ с необходимите документи за пътуване, както и на онези афганистанци, които са помагали на американците“.

Вашингтон работи за организиране на допълнителни евакуационни полети от Кабул за американци, обяви държавният секретар Антъни Блинкен във вторник на пресконференция в Катар, съобщи Ал Джазира. 

"Ние свършихме чудесна работа по транспортирането на нашите граждани и афганистанци, които са ни сътрудничили. Сега организираме нови чартърни полети за нашите граждани, останали в Афганистан. Работим с неправителствени организации, Конгреса и други ведомства,", каза Блинкен.

Той отбеляза, че ще  е "сложно и трудно". "Трябва да гарантираме безопасността при изтеглянето на хора от Кабул. Това е сериозно предизвикателство. В тази връзка трябва да разрешим въпроса за сигурността на летището в Кабул, защото има изисквания за организиране на такива полети", уточни той. 

Блинкен също добави, че талибаните  осигуряват „свобода на движение на гражданите на САЩ с необходимите документи за пътуване, както и на онези афганистанци, които са помагали на американците“.

"В Афганистан има около сто американски граждани, които по различни причини не са могли да напуснат до 31 август. Ние сме във връзка с всеки от тях и решаваме въпросите за тяхното заминаване. Има и афганистанци, които ни помогнаха в годините, те също ще бъдат авакуирани“, каза държавният секретар.

Съединените щати са в контакт с талибаните, за да се уверят, че обещанията им за свободно излизане от Афганистан са изпълнени, подчерта Блинкен и  допълни, че САЩ "обръщат внимание не на думите на талибаните, а на действията им".

"От няколко седмици работим в тясно сътрудничество с Катар и Турция, за да гарантираме, че летището в Кабул ще започне да функционира възможно най-скоро и ще обслужва граждански самолети. Тази ситуация поражда сериозни опасения за сигурността и има много проблеми, но Вашингтон ще се справи с всички чрез различни инициативи и чартърни полети", заяви той. 

Блинкен също добави, че в Мазари-Шариф има „малка група американци, които искат да напуснат със семействата си“. 

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта САЩ обявиха решението за изтегляне на силите от страната. На 15 август президентът Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, а талибаните влязоха в Кабул без съпротива. Американските войски се изтеглиха напълно в нощта на 31 август, с което прекратиха 20-годишния си престой в тази страна.  САЩ евакуираха  общо 124 000 души, от които 6 000 американски граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във