Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще искат от Турция да уважава суверенитета на Ирак

Американският министър на отбраната Аштън Картър ще поиска от Турция да уважава суверенитета на Ирак по време на визитата си в страната, предаде Ройтерс, цитирайки негово изказване.

Картър призна, че въпросът е деликатен, и отказа изрично да съобщи дали смята, че Турция би трябвало да бъде допусната да участва в операциите в Ирак.

"Разбира се, ще разговаряме за това. И да, разбира се, има деликатни моменти. Ние действаме, както и коалицията, зачитайки иракския суверенитет. Това е важен наш принцип," каза Картър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подразнен от факта, че членката на НАТО Турция не получи някаква по-съществена роля в офанзивата в Мосул, подкрепяна от САЩ, както и от подкрепата на Вашингтон за бойците на кюрдската милиция в Северна Сирия.

Картър бе помолен да коментира турските въздушни удари, нанесени в нощта на сряда срещу четвъртък от турски изтребители по позиции на бойци от подкрепяни от САЩ кюрдски милиции в Северна Сирия.

"Не мога да внеса яснота по този въпрос сега", отговори министърът.

Американски представител от отбраната обаче посочи вчера, че конкретните групи, взети на прицел от турските самолети, не са подкрепяни от САЩ, но били "близки и приятелски" на бойците, с които Вашингтон работи, посочва още Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във