Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще инвестират 60 млрд. долара в чужбина, за да контрират Китай

Тръмп и Си Дзинпин

Съединените щати ще удвоят инвестициите си в големи инфраструктурни проекти в чужбина в опит да контрират нарастващото влияние на Китай. 

Конгресът на САЩ разработва закон, който според изданието Wall Street Journal е на финалната права. Идеята е да се повиши ролята на Щатите в международното развитие. Предвижда се обединяването на няколко малко известни правителствени агенции в нова структура, която ще инвестира до 60 млрд. долара в развитието на различни страни по света. Тази сума надвишава повече от два пъти инвестициите, които в момента правят малките правителствени агенции. Законът е подкрепен и от администрацията на президента Доналд Тръмп, допълва изданието. 

Информацията е публикувана ден след като китайският президент Си Дзинпин обяви, че Пекин е готов да инвестира 60 млрд. долара в Африка.

Американците обаче искат най-вече да се противопоставят на китайската програма "Един пояс, един път", която предвижда китайски инвестиции на стойност милиарди в магистрали, железопътни линии, пристанища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във