Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще доставят 500 бронирани машини на Литва за 170 млн. долара

Американското правителство реши да продаде на Литва 500 многоцелеви бронирани машини Джей Ел Ти Ви от модификацията М1278А1 и съпътстващото оборудване за сумата от 170,8 милиона долара. Това съобщи вчера отговарящото за доставките на военна техника и оръжие в чужбина Управление на министерството на отбраната на САЩ за отбранителното сътрудничество и сигурността, предаде ТАСС.

От гледна точка на американското военно ведомство изпълнението на договора отговаря на интересите "на външната политика и националната сигурност на САЩ". Предлаганата продажба ще помогне "да бъдат увеличени възможностите на Литва за противопоставяне на съществуващи и бъдещи заплахи от страна на противници".

Предлаганата продажба на оборудването няма да доведе до изменение на военния баланс в региона, допълват американските власти.

Същите констатации управлението прави и за друга доставка, този път на 73 противоракети за Япония за сумата от 3,3 милиарда долара. Става дума за противоракети СМ-3 Блок-2А, а също и за пускови установки МК-29. Според споразумението американски специалисти ще осигурят и техническото обслужване на тези системи.

С тази продажба ще бъде повишена сигурността на ключов съюзник, който поддържа стабилността и икономическия растеж в азиатско-тихоокеанския регион, заявява управлението. "Предлаганата продажба ще даде на японското правителство разширени възможности за защита от балистични ракети и отбрана на японската територия и за гарантиране сигурността на американските военнослужещи, разположени в страната", се допълва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във