Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще дадат на Украйна усъвършенствана ПВО система

Система NASAMS

Президентът Джо Байдън ще обяви, че САЩ предоставят на Украйна усъвършенствана зенитно-ракетна система, както и допълнителна артилерийска поддръжка, заяви пред АП запознат с въпроса източник. Оръжията ще бъдат дадени в рамките на последната помощ, предназначена да помогне на Украйна да се защити от четиримесечната инвазия на Русия.

САЩ закупуват NASAMS, разработена в Норвегия противовъздушна система, която е със среден и далечен обсег, каза източникът, пожелал да запази анонимност. NASAMS е същата система, която САЩ използват за защита на въздушното пространство около Белия дом и Капитолия във Вашингтон.

Допълнителната помощ включва повече боеприпаси за украинската артилерия, както и радари за противодействие на батареите на противника, за да се подкрепят усилията  на Киев срещу руското нападение в Донбас, каза източникът.

Тази седмица Байдън се договаря със съюзниците си за подкрепа на Украйна на срещата на върха на Групата на седемте развити икономики в Германия и годишната среща на лидерите на НАТО в Мадрид. 

Подобна информация беше разпространена и от Си Ен Ен, съобщи Укринформ.

Украинските официални лица са поискали системата за противоракетна отбрана NASAMS, защото тя може да поразява цели на разстояние повече от 160 км.

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 450 млн. долара, като й предостави още четири ракетни системи за залпов огън HIMARS и артилерийски боеприпаси за други системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във