Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще дадат на Украйна модерни противокорабни ракети

Белият дом работи за предоставяне на модерни противокорабни ракети на украинската армия, за да й се помогне за преодоляването на морската блокада на Русия, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Това става на фона на опасенията, че по-мощни оръжия, които могат да потопят руските руски военни кораби, ще изострят конфликта.

Украйна не крие, че иска по-модерни американски противокорабни оръжия, отвъд сегашния си арсенал от артилерия, ракети "Джавелин" и "Стингър"  и други оръжия. Списъкът на Киев, например, включва ракети, които биха могли да изтласкат руския флот от неговите черноморски пристанища, което ще позволи възобновяването на доставките на зърно и други селскостопански продукти по целия свят, посочва Ройтерс.

Настоящи и бивши американски служители и източници от Конгреса са посочили пречките пред изпращането на по-мощни и с по-голям обсег оръжия за Украйна, които включват изисквания за продължително обучение, трудности при поддръжката на оборудването или опасения, че американското оръжие може да бъде пленено от руските сили.

Но Ройтерс се позовава на трима американски служители и двама източници от Конгреса, според които активно се обсъжда възможността два вида мощни противокорабни ракети в активна експлоатация да бъдат доставени в Украйна - или директно, или от европейски съюзник, който разполага с тези ракети.

Междувременно стана известно, че президентът на САЩ  Джо Байдън може да подпише военна помощ за Украйна в размер на 100 млн. долара още днес, включително допълнителни артилерийски боеприпаси и радари за противодействие на артилерията, които ще помогнат на Киев да отблъсне инвазията на Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на добре осведомени източници.

Новите трансфери ще бъдат десетото използване на Байдън на правомощията му в помощ на Украйна и ще представляват останалите 100 млн. долара от това финансиране, което позволява на президента да разреши прехвърлянето на излишни оръжия от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса при извънредна ситуация.

Съединените щати вече са изпратили 184 000 артилерийски снаряда на Украйна за използване при гаубици. Допълнителните боеприпаси, включени в пакета от днес, са предназначени за силите на Украйна, сражаващи се с руските войски в източните райони на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във