Банкеръ Daily

Свят

САЩ ще блокират активи и при дестабилизация на Западните Балкани

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която ще позволява на американската администрация да блокира имущество на лица, допринасящи за дестабилизация в Западните Балкани.

Подобно на Глобалния закон "Магнитски", по който бяха санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, тази изпълнителна заповед ще води и до забрана на лица да влизат в САЩ. 


Изпълнителната заповед, подписана от президента Байдън


 

Указът дава правомощия на Американското финансово министерство да налага санкциите и да определя кои да са санкционираните лица в страните от бивша Югославия и Албания. 

Заповедта е насочена към лица, отговорни за подкопаването на мира, сигурността и демократичните процеси в Западните Балкани. Мерките са насочени и и към всички лица, които са участвали в нарушения на човешките права и корупция.

В документа се се споменава конкретно, че всяко лице, което осъществява подобни действия, "представлява необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати".

Свързани лица със санкционираните по указ също ще подлежат на рестрикции.

Освен корупцията и нарушаването на човешките права се споменават редица конкретни споразумения, чиито нарушители ще бъдат санкционирани от САЩ.

Сред тях са Преспанското споразумение от 2018 г., Охридското рамково споразумение от 2001 г., Дейтънските споразумения, както и всяко нарушение на решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във