Банкеръ Daily

Свят

САЩ: "Северен поток 2" подкопава трансатлантическата сигурност

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс заяви, че САЩ ще продължат да наблюдават изграждането на тръбопровода, който се смята за завършен на около 90 процента, и не изключи налагането на санкции.

САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки. 

Поддръжници на проекта обвиняват Вашингтон, че се интересува единствено от това да продава своя втечнен природен газ на Европа.

Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част от Европа.

САЩ санкционираха компании, участващи в проекта, но германската канцлерка Ангела Меркел продължава да подкрепя изграждането на газопровода.

Газопроводът "Балкански поток" допринася за енергийната стабилност на Сърбия, заяви междувременно сръбският президент Александър Вучич в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС.

Вучич говори още за "необходимостта от стартиране на нови енергийни и инфраструктурни проекти", се казва в изявление на администрацията на сръбския лидер.

На 1 януари Сърбия започна да получава природен газ от Русия по този тръбопровод, който е продължение на "Турски поток". По думите на Вучич цената на газа от новия тръбопровод е 155 долара за 1000 кубически метра, докато по-рано 1000 кубически метра синьо гориво са стрували на Белград 240 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във