Банкеръ Daily

Свят

САЩ се включват в решаването на спора между София и Скопие

САЩ ще се ангажират с този въпрос в разговорите, защото всички споделят една и съща визия Северна Македония да заеме своето достойно място в Европа и ЕС и се надявам, че това ще стане скоро, подчерта посланик Бърнс.

Съединените щати се включват в разговорите за разрешаване на спора между София и Скопие, заяви в петък, 24 септември, американският посланик в Република Северна Македония Мери Бърнс, съобщи телевизионният канал Телма. 

Няколко дни преди нея новият американски заместник-помощник държавен секретар за Европа Габриел Ескобар обяви, че съществуват компромисни решения за излизане от задънената улица и САЩ ще натискат това да се случи. 

"Ще продължим да разговаряме с всички партньори, имаме разговори с правителството тук, в Скопие, разговори със съседните страни и в цяла Европа, за да сме сигурни, че ще направим всичко възможно, за да подкрепим движението на процеса напред. Няма конкретно известие в този момент, освен да потвърдим, че САЩ ще се ангажират с този въпрос в разговорите, защото всички споделят една и съща визия Северна Македония да заеме своето достойно място в Европа и ЕС и се надявам, че това ще стане скоро “, подчерта посланик Бърнс.

В сряда на посещение в Скопие бе еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. Ден преди това той бе в София, за да научи дали България е склонна да преразгледа ветото си върху европейската интеграция на Северна Македония. Президентът Румен Радев обяви, че това е възможно, но само ако Скопие е готово да поеме нови ангажименти, скрепени с договор. Заев даде знак, че българите вече няма да бъдат наричани „фашисти“ в учебната програма.

В сряда  премиерът Зоран Заев заяви, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, след като Гърция е първият партньор в тази сфера.

“Третото нещо, което е много важно, е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение“, подчерта Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във