Банкеръ Daily

Свят

САЩ се опитват да тласнат от "мъртва точка" диалога между Белград и Прищина

Ричард Гренел и Александър Вучич

Американският посланик в Белград Антъни Годфри заяви, че специалният пратеник на американския президент Ричард Гренел се опитва да тласне от мъртва точка диалога между Белград и Прищина и в този контекст договорът за откриване на авиолиния между тях е голяма крачка напред, съобщи Танюг. Посещението на Гренел в Белград показа доколко темата за диалога между Белград и Прищина е важна за САЩ и президента Доналд Тръмп, заяви Годфри и изрази увереност, че енергията, която Гренел донесе, ще поддържа този тласък.

Американският посланик оцени, че диалогът е стагнирал твърде дълго и Гренел се опитва да намери начин нещата да тръгнат от мъртва точка, а неговият подход, по нареждане на президента Тръмп, е да види как може да се постигне нещо чрез частния сектор.

Годфри изрази надежда, че нещата ще тръгнат към по-добро още днес, на срещата в Берлин за установяване на железопътен превоз между Белград и Прищина, а до реализацията на авиолинията ще се стигне до няколко месеца. Американският посланик благодари на премиера и президента на Сърбия за тяхната гъвкавост и решителност, тъй като, както констатира, не бе било лесно да бъде намерен начин това да се направи, без да не се обиди никой и без да се преминат нечии червени линии.

Надявам се да бъде формирано правителство на Косово, такова правителство, което ще позволи нещата да тръгнат напред, заяви посланикът пред телевизия Пинк.

Годфри каза още, че САЩ подкрепят идеята на сръбския президент Александър Вучич за мини Шенген, изтъквайки, че всички страни от Западните Балкани са добре дошли да се присъединят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във