Банкеръ Daily

Свят

САЩ се надяват Русия и Китай да помагат за иранската програма

  Правителството на Байдън в знак на добра воля облекчи също строгите ограничения за пътуване на иранските дипломати, работещи в централата на ООН.

Съединените щати очакват да работят с Русия и Китай по иранската ядрена програма, въпреки сериозните различия, които Вашингтон може да има с Москва и Пекин по други въпроси. Това съобщи в четвъртък на брифинг представител на Държавния департамент.

САЩ заявиха пред Съвета за сигурност на ООН, че оттеглят искането на правителството на Доналд Тръмп за въвеждане на санкции срещу Иран от страна на световната организация.  Правителството на Байдън в знак на добра воля облекчи също строгите ограничения за пътуване на иранските дипломати, работещи в централата на ООН, отбеляза Асошиейтед прес.

"В миналото Русия и Китай по време на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма играеха  „продуктивна, конструктивна роля, тъй като и те нямат интерес Иран да се сдобива с ядрено оръжие и да избухне конфликт в региона.", коментира говорителят на Държавния департамент.

„Може да се очаква същите интереси да останат и че въпреки други сериозни разногласия, които може да имаме с тях по други въпроси, можем да работим заедно по този въпрос", допълни говорителят. 

По-рано в изявление, публикувано след разговорите между ръководителите на външните министерства на Великобритания, Германия, Франция и САЩ, беше съобщено, че тези четири държави приемат като добра идея започване на консултации по ядрената програма на Иран с участието на Русия и Китай . В същото време те изразиха желание да попречат на Иран да разработва ядрено оръжие. Освен това европейската тройка и Съединените щати изразиха своята „ангажираност към общата цел да върнат Иран в пълно съответствие с неговите задължения по вече съществуващия договор“.

Нед Прайс от Държавния департамент заяви в четвъртък пред ТАСС, че Съединените щати биха желали да участват в преговори с Иран, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия по иранската ядрена програма. Предложението за провеждане на неформална среща в този формат беше изразено по-рано в Туитър заместник генералния секретар на външната служба на ЕС Енрике Мора.

През 2018 г. Доналд Тръмп реши да се оттегли от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, след което Вашингтон започна кампания за максимален натиск върху Иран,. На свой ред действащият президент Джо Байдън преди това многократно е заявявал готовността си да върне САЩ към споразумението. 

То беше подписано от  Иран и петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия през 2015 г. с цел преодоляване на кризата около ядреното развитие на Техеран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във