Банкеръ Daily

Свят

САЩ се изтеглиха от основната си военна база в Афганистан

Всички американски войници и членове на силите на НАТО са се изтеглили днес от основната си база в Афганистан - военновъздушната база "Баграм", съобщава Ройтерс. Това е предвидено в споразумението с талибаните за изтегляне на всички американски военни от страната след продължилата 20 години война.

Базата е създадена през 2001 г. около летището край едноименно афганистанско селце. То е построено от Съветската армия през 80-те години на миналия век. Американските военни координираха действията си във въздуха и логистичната подкрепа от базата „Баграм“, която е разположена на около 60 км северно от столицата Кабул.

Крайният срок, определен от президента Джо Байдън, за изтегляне е 11 септември - годишнината от атентатите на „Ал Кайда“ в Съединените щати. Споразумението с талибаните за американското изтегляне бе сключено при администрацията на президента Доналд Тръмп.

Базата "Баграм" официално ще бъде предадена на афганистанското правителство и въоръжените му сили, като голямото изпитание за тях е войната с талибаните, както неясното бъдеще на Афганистан без подкрепата от САЩ и НАТО.

Талибаните приветстват изтеглянето като „позитивната стъпка“. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във