Банкеръ Daily

Свят

САЩ се готвят за участие в първото заседание на Съвета по търговия с ЕС

САЩ все още се подготвят за участие в първото заседание на Съвета по търговия и технологии с Европейския съюз. Това съобщи на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

По время брифинга един от журналистите отбеляза, че Франция по-рано "е призовала да се отмени" тази среща, която е планирана за 29 септември в Питсбърг. Той е поставил и въпроса очаква ли Вашингтон, че след състоялия се в сряда телефонен разговор между президентите на САЩ и Франция -  Джо Байдън и Еманюел Макрон, Париж ще продължи да настоява за това. "Нашите длъжностни лица, които планират да участват в срещата, не са променили плановете си. Ние продължаваме подготовката за първата среща на групите в Питсбърг", е отговорил представителят на Белия дом.

По-рано агенция Reuters, позовавайки се на свои източници, сообщи, че Европейският съюз е спрял преговорите със САЩ в рамките на подготовката за тази среща. Причината, поради която консултациите са били отложени, не се назовават.

В същото време агенция Bloomberg отбелязва, че това решение може би е взето заради негативната реакция на Франция на прекратяването от Австралия на контракта за доставка на подводни лодки. Това се случва заради новото партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобританиея AUKUS. Както отбелязва източникът на  Bloomberg, Франция по-рано е помолила Европейската комисия да отложи първото заседание на Съвета по търговия и технологии. Според данни на агенцията, искането на Франция, обаче е срещнала съпротива от други държави членки.

Решението за развитие на партньорството между  ЕС и САЩ в областта на технологиите и търговията бе взето на двустранната среща на върха през месец май в Брюксел.

 

Разривът

На 15 септември Австралия, Великобритания и САЩ обявиха създаването на ново партньорство в сферата на сигурността. В рамките на това споразумение Австралия планира с помощта на американски технологии да построи като минимум осем атомни подводници, първите от които ще поемат бойно дежурство през 2036 година. Също така страната ще превъоръжи своите въоръжени сили с американски крилати ракети. Заради тези договорености Канбера е прекратила най-големият в своята история военен контракт с Франция, заявявайки, че той повече не отговаря на националните интереси на Австралия.

В отговор Париж обвини австралийските власти в умишлена измама и отзова своите посланици в Австралия и в САЩ за консултации. В съобщението за споменатия телефонен разговор между Байдън и Макрон се отбелязва, че посланикът на Франция ще се върне във Вашингтон през следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във