Банкеръ Daily

Свят

САЩ се готвят официално да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Администрацията на Съединените щати се готви официално да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, което президентът Доналд Тръмп обяви още през юни 2017 г. Това съобщи в четвъртък "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници, близки до президентската администрация.

В същото време говорителят на Държавния департамент, според "Ню Йорк таймс", "отказва да съобщи дали е подготвено официално известие на ООН за започване на процеса, който ще отнеме година, чрез което САЩ ще могат официално да се оттеглят от глобалните усилия за ограничаване на климатичното затопляне".

Вестникът припомня, че според правилата, предвидени в Парижкото споразумение за климата, 4 ноември е най-ранната дата, когато администрацията на Тръмп ще може да изпрати писмено известие до ООН за отказ от споразумението.

През юни 2017 г. Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Това споразумение беше прието на 12 декември 2015 г. след 21-вата конференция на Рамковата конвенция за изменението на климата, проведена във френската столица. Страните от Парижкото споразумение се съгласиха да не позволяват средната температура на планетата да се повиши с над 2 градуса по Целзий до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната ера. Учените смятат, че по-значимо увеличение може да доведе до необратими последици за околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във