Банкеръ Daily

Свят

САЩ се готвят да ударят китайските технологични гиганти

САЩ се подготвят да наложат ограничения за китайски технологични компании като Alibabа, когато навлязат на американския пазар, съобщава "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че това всъщност ще са контрамерки, тъй като в момента китайските власти принуждават американски ИТ гиганти  да си сътрудничат с местни компании и да лицензират технологиите си на китайските партньори, за да получат разрешение да работят на територията на страната.

Очаква се подобен ход от Вашингтон допълнително да нагнети напрежението между двете най-мощни икономики.

Неотдавна САЩ информираха Световната търговска организация, че Белият дом се е съгласил да води преговори с Китай относно планираното от администрацията на Доналд Тръмп налагане на митнически тарифи върху вноса на стомана, алуминий и на серия други китайски стоки.

Най-новият ход на Китай по отношение на търговската война със САЩ обаче беше предприет във вторник, когато властите в Пекин обявиха официално, че ще наложат антидъмпингови мита върху вноса на американската зърнена култура сорго. Тази зърнена култура се отглежда най-много в южните щати на САЩ, където президентът Доналд Тръмп разполага и с най-силните си поддържници.

Зърнената култура сорго, която се използва за храна на едрия рогат добитък, както и за производството на ликьор и е популярен подсладител, ще пострада от налагането на "депозит" в размер на 178,6%, което неминуемо ще се окаже вид митническа тарифа. Причина за този ход е твърдението на Китай, че вносът на сорго досега е бил несправедливо субсидиран, което вреди на националното производство.

Трябва да се има предвид, че износът на сорго от САЩ възлиза на близо 1 млрд. щатски долара годишно, въпреки че през 2015-а година беше достигнат връх при експорта на тази зърнена култура от 2 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във