Банкеръ Daily

Свят

САЩ са най-могъщата страна в света, Русия е втора, а Китай - трети според United States News & World Report

Според резултатите от 2019 г. Русия запази второто място в класацията на най-мощните държави в света според американското списание US News & World Report, което беше публикувано на уебсайта на изданието в сряда. Като година по-рано САЩ ста лидер на списъка, Китай зае третото място.

Този път 73 държави са сред най-добрите. Швейцария зае първото място, тъй като в края на 2018 г. Канада се издигна на второ място, Япония затваря челната тройка, падайки с една линия по-ниско в сравнение с предишния рейтинг. В челната петица влизаха също Германия и Австралия. В края на списъка са Оман, Сърбия и Ливан. Русия в класацията се издигна на една позиция и зае 23-о място, САЩ бяха на седмо място. Списъкът включва също Естония (55-о място), Литва (59-о място), Латвия (62-ро място), Казахстан (66-о място), Украйна (68-о място), Беларус (70-о място) ).

При съставянето на рейтинга авторите му идентифицираха 65 характеристики, които според тях са необходими за оценка на успеха на страната в различни области. Тези характеристики бяха комбинирани в девет основни категории, една от които беше властта и влиянието на световната сцена. Освен това развитието на туристическата индустрия, иновациите, социалните услуги, културата, икономическият растеж, отвореността към бизнеса, общият жизнен стандарт на населението и историческото наследство бяха сред тези девет категории.

За всеки от тях американският US News & World Report представи отделни рейтинги, позицията на страната, в която влияе каква линия заема държавата в общия списък. Така според съставителите на рейтинга през последната година Русия се превърна в по-привлекателно място за туристите. Според този критерий тя се издигна на две позиции и зае 48-о място. Тук лидерството се оказва Бразилия, Италия и Испания. По отношение на икономическия растеж Русия запази 12-ото си място.

Оценката е съставена от американски US News & World Report в сътрудничество с BAV Consulting и Университета в Пенсилвания. Тя се основава на резултатите от социологическо проучване, в което взеха участие около 21 хиляди души от 36 държави. Респондентите включваха както представители на бизнеса, така и обикновени граждани. Сайтът на изданието представя интерактивна карта, показваща резултатите от класацията, на която Крим е изобразен като част от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във