Банкеръ Daily

Свят

САЩ са извършили кибероперация срещу Иран след атаката срещу саудитските рафинерии

Съединените щати са извършили тайна кибероперация срещу Иран след атаките срещу саудитски петролни обекти на 14 септември, заявиха двама американски служители пред Ройтерс.

Според източниците операцията е била проведена в края на септември и е била насочена срещу възможностите на Техеран да разпространява пропагандата си.

Киберударът е засегнал ирански хардуер, заяви един от служителите, без да дава повече детайли.

Кибероперацията е пример за това как правителството на президента Доналд Тръмп се опитва да се противопостави на действията на Иран, без да се стига до по-сериозен конфликт, отбелязва Ройтерс. Изглежда, че киберударът е бил с по-ограничено въздействие от подобни операции, извършени срещу Иран тази година след свалянето на американски дрон от Техеран през юни и предполагаемата атака на иранската революционна гвардия срещу петролни танкери в Персийския залив през май.

Съединените щати, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия публично заявиха, че Иран стои зад атаката на 14 септември. Иран отрича да е замесен в нападението. Отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Официалната реакция на Пентагона на атаката бе изпращането на хиляди допълнителни войници и въоръжение в региона на Персийския залив. Целта на разполагането им е засилване на отбраната на Саудитска Арабия.

Пентагонът отказа да коментира информацията за кибератаката срещу Иран.

От съображения за сигурност не коментираме операции в киберпространството, заяви говорителка на Пентагона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във