Банкеръ Daily

Свят

САЩ са готови за нови търговски отношения с Китай

Катрин Тай

Вашингтон планира да проведе откровен диалог с Пекин за прилагането на първата фаза от търговското споразумение между двете страни и индустриалната политика, заяви търговският представител на САЩ Катрин Тай в понеделник в речта си в американския Център за стратегически и международни изследвания.

Тя  изясни търговската политика на администрацията на Джо Байдън към Китай. Катрин Тай заяви, че двустранните търговски и икономически отношения оказват сериозно влияние върху редица сектори.

„Като двете най-големи икономики в света, отношенията между САЩ и Китай ще повлияят не само на самите държави, но и на целия свят“, каза тя като добави, че търговската политика на бившето правителство спрямо Китай не е била от полза за коренните интереси на САЩ. Правителството на Байдън ще използва „нов всеобхватен и реален“ начин за справяне с търговско-икономическите връзки с Китай, каза Тай, цитирана от Радио Китай.

Тай посочи още, че Америка ще започне премахване на някои тарифи, наложени на Китай по време на мандата на Доналд Тръмп – тарифи, критикувани от бизнеса.

През лятото някои от най-влиятелните американски компании призоваха президента Джо Байдън да намали съществуващите тарифи, тъй като заради тях индустриите са изправени пред по-големи разходи.

Байдън бе възложил на Тай да проучи детайлно стратегията за тарифите спрямо Китай, въведена при Тръмп.

Неотдавна говорителката на китайското Външно министерство Хуа Чунин посочи, че в своята същност търговско-икономическите отношения между Китай и САЩ трябва да са от взаимна полза и изгода, докато търговските търкания ще донесат само загуби за двете страни.

Хуа Чунин изрази надежда Вашингтон реално да зачита принципите на пазарната икономика и международната търговия, да положи общи усилия с Пекин, за да се даде тласък за устойчивото развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във