Банкеръ Daily

Свят

САЩ са готови да сключат с Иран ново ядрено споразумение

Съединените щати са готови да сключат ново ядрено споразумение с Иран, което да гарантира, че никога няма да произвежда атомни оръжия. Това заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю, публикувано в германския вестник Rheinische Post.

"Гарантираме, че Иран никога няма да притежава ядрени оръжия. Готови сме да сключим споразумение с Иран, ако страната ни гарантира, че няма да произвежда оръжия, които представляват заплаха за света. Освен това не можем да затворим очите си за факта, че от Иран произлизат други заплахи, например в Германия, в центъра на Европа," каза Помпео и подчерта по отношение на сделката, сключена с Иран през 2015 г., че според президента Доналд Тръмп тя не забранява на Иран да притежава ядрени оръжия, затова САЩ са се оттеглили. 

Помпео се надява, че американските санкции ще принудят Иран да промени политическия си курс и да седне на масата за преговори. "Очакваме Иран да го направи. Президентът Тръмп многократно е казал, че ако Иран е готов, тогава ще подадем ръка и ще възобновим преговорите".

Според него санкциите доведоха и до факта, че силите, подкрепяни от Иран, имат много по-малко военни средства, отколкото преди.

Международната ядрена сделка бе договорена през 2015 г. от Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия, както и тогавашната американска администрация при управлението на Барак Обама и подкрепена от ООН.

На 8 май точно навръх годишнината от излизането на САЩ от международната ядрена сделка с Иран Техеран заяви, че „постепенно ще намали“ задълженията си по споразумението от Виена. Президентът Хасан Рохани заяви, че ако петте държави се присъединят към преговорите и помогнат на Иран да запази сделката и да изпълнят своите ангажименти - да предпазят петролния и банковия сектор на Иран от американските санкции, то Иран ще се върне към задълженията си по ядрената сделка. В противен случай Иран щял да откаже да изпълнява други свои ангажименти. Рохани заяви още, че Иран ще запази запазите от обогатен уран и тежка вода, вместо да ги продава, както бе договорено в ядрената сделка. По-високото обогатяване на уран ще бъде възобновено, ако в рамките на 60 дни не бъдат договорени нови условия за ядреното споразумение.

Американските санкции доведоха до рязък спад на иранския петролен износ от пика от 2.8 млн. барела на ден през миналия май до 1.3 млн. барела. Очакванията са за още по-голямо понижение след решението на Вашингтон за прекратяване на изключенията от санкциите.  Тръмп заявява, че иска да сведе иранския петролен износ до нула. МФВ посочва, че не е ясно докъде ще стигне спадът. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във