Банкеръ Daily

Свят

САЩ са готови да преговарят, на ход е Иран

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е разговарял по телефона с президента на Иран Хасан Рохани. Мишел е призовал Иран да не предприема необратими действия, се посочва в съобщение на Европейския съвет.

Европейският съюз се надява повече да няма опити за подклаждане на напрежението в Близкия изток "след вчерашните изявления". Рохани също е изразил готовност да продължи тясното сътрудничество с ЕС заради европейската отговорна и стабилизираща роля в региона.

По-рано бе съобщено, че Съединените щати са готови да започнат сериозни преговори с Иран. Белият дом обяви, че целта е да се предотврати по-нататъшно застрашаване на международния мир или ескалация на напрежението. В писмо на американския посланик в ООН до Съвета за сигурност се подчертава, че убийството на иранския командир Касем Солеймани е било акт на самозащита. В същото време САЩ ще предприемат допълнителни действия "при необходимост" в Близкия изток, за да защитят своя персонал и интереси.

Иранският посланик в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че предложението на САЩ за преговори е невъзможно, докато САЩ продължават да прилагат сурови икономически санкции срещу Иран.

Преди това Тръмп предложи да проведе разговори с Иран без предварителни условия - и да се срещне с президента Хасан Рохани. През септември Хаменей заяви, че Иран никога няма да участва в двустранни преговори, заявявайки, че това е част от политиката на Америка "да оказва натиск върху Иран".

До вчера светът вярваше, че САЩ и Иран са на ръба на война. Причината бе, че Техеран изстреля балистични ракети, които удариха американски бази в Ирак в отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани. В очакване на американски отговор, гражданските авиокомпании спряха полетите си над региона. Решението на Вашингтон да не отвръща с военни средства на иранските ракетни удари доведе до спад на цените на петрола. Борсите възстановиха загубите си от сряда. 

Анализатори коментираха, че Съединените щати  разполагат с пълния капацитет да извършват дистанционни въздушни удари срещу Иран. Дронове, крилати ракети и дори стелт самолети могат да се използват за безрисково унищожаване на голям набор от цели в Ислямската република. От друга страна ролята на религията, смъртта на генерал Касем Солеймани и историята на дълги войни и конфликти на Иран, правят населението на страната много по-обединено и мобилизирано. Дори и да повтори тактиката от операциите срещу Югославия от 1999 година, не е сигурно, че САЩ биха постигналш успех срещу Иран. За разлика от Белград, Техеран разполага с немалък набор от съюзници в региона си, както и с възможността да повиши драстично цената на петрола по целия свят.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във