Банкеръ Daily

Свят

САЩ с ново предложение към Турция за ПВО системите й

Патрик Шанахан и Хулуси Акар

Турция и САЩ обсъждат ново предложение на американската страна по въпроса за доставката за Анкара на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар след среща с изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан във Вашингтон, съобщи ТАСС.

"След различни етапи в преговорите за доставка на зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" американската страна направи на нашата ново предложение, свързано със системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, от които имаме нужда. В момента нашите компетентни органи и официални представители водят интензивни преговори по въпроса", каза Акар, цитиран от турското министерство на отбраната.

Той отбеляза още, че Турция очаква да бъдат изпълнени ангажиментите към нея по отношение на изтребителите от пето поколение Ф-35. "Ние изпълнихме всички наши задължения в рамките на проекта Ф-35. И всички страни признават това. Очакваме, че осемте страни - участнички в проекта ще изпълнят задълженията си към нас", каза турският министър на отбраната. По думите му, цитирани от Ройтерс, обучението на турски пилоти и екипи по поддръжка продължава.

Ройтерс информира, че Турция е предложила на САЩ двете страни да сформират техническа комисия под егидата на НАТО, която да установи дали руските системи С-400 застрашават изтребителите Ф-35, както твърди Вашингтон. САЩ още не са се произнесли по въпроса за сформиране на такава комисия, уточнява агенцията.

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, че по време на консултациите тази седмица Вашингтон и Анкара не са успели да преодолеят противоречията си по отношение на придобиването от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400. Изданието отбелязва, че най-вероятно разполагането на С-400 в Турция ще започне през следващите два или три месеца, което "оставя малко време за разрешаване на спорния въпрос".

През 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за доставка на С-400. През септември 2017 г. Русия потвърди, че е сключен договор, а президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е внесен аванс по сделката. САЩ полагат активни усилия да не допуснат доставянето на руските системи С-400 на Турция. По-рано Пентагонът заяви, че купуването на С-400 от Турция поставя под заплаха по-нататъшното участие на Анкара в проекта за създаването на най-новите американски изтребители-бомбардировачи Ф-35.

Facebook logo
Бъдете с нас и във