Банкеръ Daily

Свят

САЩ с нови санкции срещу руски фирми заради "Северен поток - 2"

Властите в САЩ ще продължат въведените санкции срещу руските компании, които участват в строителството на газопровода "Северен поток - 2". Това е заявил помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан  в ефира на телевизия CNN.

"Що се отнася до "Северен поток - 2", ние въведохме санкции по отношение на няколко руски компании. Ние се отказахме от санкции само по отношение на две лица - един гражданин на Германия и една швейцарска компания. Когато президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност, "Северен поток - 2" беше завършен на 90 процента. Въпросът за нас в случая беше дали да преследоваме директно нашите европейски съюзници и приятели, използвайки нашите пълномощия по отношение въвеждането на санкции. Тогава президентът Байдън каза: "Аз още  не съм готов за това, което ще правя, така че  продължете да прилагате на всеки  90 дни рестрикции по отношение на руските организации, които участват в строителството на "Северен поток - 2". Той (Байден) правеше това и ще продължи да го прави и по-нататък",  заявява Съливан.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда поставянето на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 година след като швейцарската компания Allseas се отказа от участие в поставянето на труби заради възможни санкции от страна на САЩ. От декември 2020 година строителството, след една година пауза, беше възстановена.

На 21 май Съединените щати са вписали в своите санкционни списъци 13 кораба и три руски организации, които вземат участие в строителството на проекта. На 19 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен  потвърди, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции по отношение на компанията Nord Stream 2 AG - оператор на "Северен поток - 2",  и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг. По неговите думи, това решение отговаря на националните интереси на САЩ.

Руската страна и по-рано  неведнъж е подчертавала, че "Северен поток - 2" е търговски проект и се реализира съвместно с европейски партньори. Германия поддържа проекта, считайки го за икономически.

Facebook logo
Бъдете с нас и във