Банкеръ Daily

Свят

САЩ с нова стратегия за борба с кибератаките

Спецслужбите на САЩ ще могат занапред по-лесно да извършват и отразяват кибератаки съгласно новата стратегия за кибернетичната сигурност. Това заяви вчера президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от ДПА.

"Нашите ръце не са така вързани, както бяха през администрацията на Обама", каза Болтън пред репортери, представяйки указа за Националната киберстратегия, подписан от президента Доналд Тръмп. 

Болтън не даде много подробности, но според официални източници, цитирани от "Ню Йорк таймс" новият подход "премахва продължителната процедура за постигане на консенсус в правителството", преди САЩ да могат да извършат нападателни действия. Съветникът по сигурността каза само, че "чрез нападателни и защитни кибердействия ще се създадат структури за възпиране, които ще намалят зловредното поведение в киберпространството". Болтън предупреди, че ако други правителства предприемат кибератаки срещу САЩ, трябва да очакват "както нападателни, така и отбранителни" ответни мерки.  

В САЩ нарастват опасенията от евентуални кибератаки преди междинните избори за Конгрес през ноември, отбеляза ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във