Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Русия се държи безотговорно, като се хвали с оръжията си

САЩ заявиха, че Русия е действала безотговорно, като се е похвалила с новите си ядрени оръжия, които според президента Владимир Путин са недосегаеми за американската отбрана, предаде Асошиейтед прес.

Говорителка на Държавния департамент изрази съжаление, че като фон за днешната реч на Путин е бил използван видеоклип с ядрена атака срещу САЩ. "Не смятаме, че това е отговорно (поведение)", каза тя.

По думите й показаният анимиран видеозапис е потвърждение, че Русия в "пряко нарушение" на задълженията си по международни договори повече от десетилетие е създавала оръжейни системи, които водят до дестабилизация. Говорителката заяви, че САЩ от дълго време са знаели за това, но Русия отричала. 

Министерството на отбраната на САЩ не е изненадано от твърденията на Владимир Путин, че Русия има нови ядрени оръжия, заяви говорителката на Пентагона Дейна Уайт. Тя каза, че американските въоръжени сили са готови да отбраняват Съединените щати.

"Не сме изненадани от тези изявления. Американците трябва да са спокойни, че сме в пълна готовност", каза говорителката, цитирана от Ройтерс. Тя добави, че оръжията, за които говори Путин, се разработват отдавна и са взети предвид като фактор от американските военни.

Путин заяви, че Русия е изпробвала редица нови стратегически ядрени оръжия, които не могат да бъдат откривани и ще направят излишна противоракетната отбрана на НАТО. Той каза, че сред тези оръжия е крилата ракета и подводен дрон, задвижвани с ядрен двигател, и нова свръхзвукова ракета, които нямат равни в света.

Дейна Уайт каза пред журналисти в Пентагона, че противоракетната отбрана на САЩ не е изграждана заради Русия. САЩ неведнъж са подчертавали, че системите за противоракетна отбрана в Европа не са насочени против Москва, а за да отблъскват заплахи от Иран, Северна Корея и други злонамерени страни, добавя АП.

Всички изпитания на най-новите системи на стратегическото въоръжение, създавани в Русия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана, преминаха успешно, заяви междувременно Владимир Путин в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във