Банкеръ Daily

Свят

САЩ, Русия и Китай да се разоръжат ядрено...Наивно! А останалите 6 страни?

Предложението - или ако искате пацифистката инициатива на американския президент Доналъд Тръмп за някакво ядрено разоръжаване само на три страни, можеше и да се приветства на висок глас, ако още на пръв поглед в него не личаха големите подводни камъни, заложени така, че да пробият на мига дъното на всеки кораб на пацифистите.

Защото голямата питанка е: Колко са всъщност ядрените страни в света? Отговорът е  - САЩ, Китай, Русия, Индия, Пакистан, Франция, Великобритания. Северна Корея и Израел. Или общо 9 страни. И защо трябва да се разоръжават ядрено само три от тях. Затова предложението на Доналд Тръмп изглежда повече от нелепо, освен ако не е обмислен опит да се види дали Русия и Китай не са пълни балами, които да завъртиш на малкия си пръст.

И без да сме вехти витии и нови пророци, можем да предположим, че Русия и Китай няма да се разоръжат едностранно ядрено, докато и двете страни са заобиколени от ядрени сили. Например в НАТО, изправено срещу Русия, има още две ядрени сили - Франция и Великобритания, които - ако се приеме схемата "Тръмп", ще останат с напълно непокътнати ядрени потенциали, а Китай ще се изправи срещу ядрената сила Индия, например. Или срещу ислямизиращият се Пакистан...Вероятно само лицето Михаил Горбачов може да си представи свят, в който едни ще имат ядрено оръжие защото са готини, а другите - няма да го имат защото са лоши или наивни. С този си подход той разоръжи в края на миналия век СССР от ракетите със среден обсег с наземно базиране, като остави на САЩ непокътнати арсеналите им от аналогични оръжие с морски и с въздушен старт.

Но не става дума само за  появяващи се нови дисбаланси в отношенията "НАТО-Русия" или "САЩ-Китай". Става дума за основната роля на ядреното оръжие днес - неговата възпираща сила, което позволява на по-слабия по други параметри играч да се чувства относително уютно на международната арена. Ядреният арсенал е и единствен гарант за опазване на мира и в отношенията между отделни големи държави и противопоставящите им се военни блокове. Защото става дума единствено и само за съзнанието за гарантирано взаимно унищожение между агресора и неговата жертва, които и да са те. Така само благодарение на ядреното оръжие мирът в света тържествува през последните близо 75 години.

Да, ядреното оръжие е прескъпо, то е и много опасно. А военният бюджет на САЩ вече гони невижданите за мирно време 700 милиарда долара и се превръща в тежко бреме за страна с 22 трилиона долара федерален дълг. Тежко бреме е то и за другите страни от Ядрения клуб. Пък и Пентагонът твърди упорито от известно време насам, че редица  конвенционални въоръжения на САЩ са достигнали такава степен на поразяваща сила, чеса съизмерими с тактическото и оперативното ядрено оръжие.

Затова опитът на Тръмп да вкара Русия и Китай в капана на несиметричното ядрено разоръжаване най-вероятно няма как да успее. Защото там действа само едно-единствен принци - или за всички, или за никой.

Това е!

Facebook logo
Бъдете с нас и във