Банкеръ Daily

Свят

САЩ: Русия е извършила изпитание на ракета за поразяване на сателити

Русия е извършила вчера изпитание на ракета за поразяване на сателити, съобщи пресслужбата на американската военно командване и каза, че това е пример за заплахите, пред които са изправени САЩ в Космоса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изпитанието е извършено в момент, когато официални представители заявяват, че Космосът ще стане все по-важна сфера за отбраната. САЩ и други страни, като Русия и Китай, засилват отбранителните си усилия в ниска околоземна орбита и близо до Луната.

Експерти казват, че антисателитните оръжия, които раздробяват целите си, са рискови за космическото пространство, защото се създават облаци от отломки, които могат да се сблъскат с други обекти и това потенциално да доведе до верижна реакция на поява на осколки в околоземната орбита.

"САЩ са готови и решени да дадат отпор на агресия и да защитят нацията, съюзниците си и американските интереси от враждебни действия в Космоса", каза в изявление генерал Джон Реймънд, ръководител на Космическото командване на САЩ.

Реймънд добави, че изпитанието е доказателство за "лицемерната подкрепа от Русия на предложенията за контрол на въоръженията в Космоса . . . , докато очевидно тя няма намерение да спира програмите си за въоръжаване в космическата сфера".

Изпитанието според анализатори е извършено с новата руска антисателитна ракета от клас "Нудол", изстреляна от космодрума в Плисецк, намиращ се на 800 километра от Москва.

Американската армия много разчита на сателити за ръководене на операции на терен, управление на боеприпаси с лазерно насочване и за проследяване на изстрелване на ракети и движение на войски, отбелязва Ройтерс.

Руските власти засега не са коментирали твърденията на американското военно командване, посочва ТАСС.

 

Китай може тайно да е предприел подземни ядрени тестове, въпреки че твърди, че спазва международният мораториум над подобни изпитания, обяви в свой доклад американският Държавен департамент, предаде Ройтерс.

Разкритията, съобщени първо от "Уолстрийт джърнъл", може да влошат и без това напрегнатите отношения между Пекин и Вашингтон на фона на обвинения, че Китай прикрил информация за пандемията от Covid-19.

Американското безпокойство за евентуални нарушения в ядрената сфера се отнасят за 2019 г., уточнява Държавният департамент.

В реакция говорителят на китайското МВнР Чжао Лицзян заяви днес на редовен брифинг, че Пекин спазва мораториума и обвини САЩ във фалшиви твърдения.

"Китай винаги е имал отговорен подход и честно е спазвал международните си задължения и обещанията, които е поел", каза той.

И допълни, че американските критики са безпочвени и неоснователни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във