Банкеръ Daily

Свят

САЩ решават днес за използването на ваксината на "Модерна"

Комисия на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), съставена от външни експерти, се очаква на съвещание днес да одобри спешното използване на ваксината срещу COVID-19 на компанията "Модерна" (Moderna Inc), съобщи Ройтерс.

Решението на комисията дали предимствата на ваксината превишават рисковете от използването й вероятно ще бъде взето след 15.00 ч. източноамериканско време (20.00 ч. по Гринуич), а одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата се очаква утре.

Това е същата комисия от експерти, която миналата седмица подкрепи употребата на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех"(Pfizer/BioNTech), проправяйки пътя за спешното й одобрение от Агенцията по храните и лекарствата ден по-късно.

Тази ваксина се разпределя из цялата страна. Програмата за масова имунизация започна в американските болници в понеделник.

Ваксината на Модерна е генетична и използва същата технология на информационна РНК, но не изисква толкова големи усилия за замразяване и съхранение, както тази на "Пфайзер"/"Бионтех", което я прави по-добър вариант за отдалечени и земеделски райони. И двете ваксини са показали 95 процента ефективност по време на предварителните изпитания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във