Банкеръ Daily

Свят

САЩ реактивират закона за ленд-лийза заради Украйна

Камарата на представителите на САЩ одобри снощи с голямо мнозинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората световна война е помогнал за победата над нацистка Германия, предаде Ройтерс. 

"Законът ленд-лийз от 2020 г. в защита на демокрацията в Украйна" бе приет с 417 гласа "за" при 4 "против" от долната камара на Конгреса, след като три седмици преди това той беше одобрен единодушно от Сената. Предстои изпращането му в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън, за да влезе в сила.

Законодателната мярка възражда програма от времето на Втората световна война, която позволяваше на Вашингтон без бюрократични пречки да отдава под наем (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съюзници. В настоящия случай законът ще облекчи предоставянето на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа като Полша. В частност САЩ ще могат да предоставят на Украйна оборудване под условие, че то ще бъде заплатено впоследствие.

"Днес украинският народ е на фронтова линия в битката за демокрация и срещу тиранията и САЩ трябва да му предоставят с всички възможни средства хуманитарна и военна помощ", каза членката на Камарата Мери Гей Сканлън в призива си законопроектът да бъде одобрен. 

Белият дом очаква и други държави да увеличат и да продължат да оказват различна помощ на Украйна, заяви снощи прессекретарят на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

По-рано през деня президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да бъдат отпуснати на Украйна 33 милиарда помощ за войната й срещу Русия, както и да бъдат намерени нови инструменти за източване на авоарите на руски олигарси.

Мащабната финансова помощ предвижда над 20 милиарда долара за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, 8,5 милиарда долара за пряка икономическа помощ за правителството и 3 милиарда долара хуманитарна помощ и помощ за хранителната сигурност в страната.

Освен това Байдън иска предоставяне на възможност за конфискуване на повече средства от руски олигарси, за да се използват парите за усилията за подпомагане на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Байдън за инициативата и изрази надежда, че Конгресът на САЩ бързо ще я подкрепи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във