Банкеръ Daily

Свят

САЩ разследват появата на коронавируса, съобщи Тръмп

САЩ водят разследване на обстоятелствата около появата на пандемията от Ковид-19 и установяват произхода на новия коронавирус, съобщи вчера на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Станаха много странни неща, водят се много разследвания и възнамеряваме да изясним какво се е случило", каза Тръмп. "Това нещо дойде от Китай, пострадаха 184 държави и територии, това е много лошо. Трябва да изясним къде е възникнало това", подчерта президентът, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че ще се запознае с медийните съобщения, че американските власти са отпуснали преди няколко години грант на лаборатория в китайския град Ухан, и ще го отмени, ако тези средства продължават да постъпват в Китай.

Президентът беше помолен да коментира информация в медиите, че националният институт по здравеопазване на САЩ през 2015 г. е отпуснал на китайска лаборатория грант от 3,7 милиона долара. Тръмп каза, че е чувал за това, че администрацията на президента Обама е отпуснала такъв грант.

Американският държавен глава изрази съмнения и за действителния брой смъртни случаи в Китай, който вчера беше ревизиран от властите в Пекин. Тръмп каза, че в Китай трябва да са починали много повече хора, отколкото в САЩ, които в момента са епицентър на глобалната пандемия и съобщават за най-голям брой свързани с вируса смъртни случаи в света.

Най-много трябва да са в Китай, това е огромна държава. Тя премина през ужасен проблем с това, при тях трябва да има най-много (смъртни случаи), каза Тръмп пред журналисти.

Китай съобщи, че починалите са 4632, докато починалите в САЩ вчера достигнаха 35 400, по оценки на Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във