Банкеръ Daily

Свят

САЩ разполагат с руски системи С-300

Системи С-300

Съединените щати имат руски системи С-300, според медийни публикации, базирани на сателитна снимка, споделена в Туитър, пише "Хюриет дейли нюз".

Снимката, споделена първоначално на 1 май от потребител с интерес към военните теми, привлече вниманието на медиите на 13 май.

"Сателитни снимки, които би следвало да покажат, че в американски военен обект има системи С-300 ПТ съветско производство, се появиха онлайн, предизвиквайки различни теории за това как и защо те са стигнали до там", пише Ръша тудей на сайта си.

Според информации армията на САЩ използва системи за противовъздушна отбрана от руски тип по време на тренировъчни дейности.

Руският военен експерт Игор Короченко допусна пред агенция Спутник възможността системите С-300, за които се твърди, че са били заснети на военен полигон в САЩ, да са дошли от Украйна.

Темата предизвика интерес и в Турция, която планира да се сдобие с руски системи за противовъздушна отбрана С-400 и очаква доставка през юли. Страната обаче е подложена на силен натиск от САЩ да се откаже от сделката с Русия.

"Междувременно турският в. "Йени месаж" съобщи, че се водят преговори за възможно отлагане на сделката между Анкара и Москва за придобиване на руски системи С-400 от Турция. Очакваше се първата доставка на системите да бъде осъществена още през юни, но по искане на САЩ се обсъжда отлагане на доставката за 2020 г., твърди изданието.

"Йени месаж" посочва, че сделката стана причина за най-дълго продължилата криза между Турция и САЩ в последните години. Изданието напомня, че при всеки удобен случай ръководните турски представители настояват, че сделката с Москва е свършен факт. Според Ройтерс и Блумбърг обаче САЩ настояват за отлагане на доставката, а сведения сочат, че Анкара гледа положително на това искане, пише още вестникът.

Турция и САЩ спорят от месеци за турската поръчка за руската ракетна система, за която САЩ казват, че е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО и ще застраши самолетите Ф-35, които Анкара очаква да получи. Турция предложи да бъде съставена смесена работна група, която да направи оценка на въздействието на С-400 върху изтребителите.

Позовавайки се на информация на Ройтерс, турският вестник посочва, че като условие за това да приемат турското предложение за смесена работна група, САЩ са поставили искането Турция да отложи доставката на С-400.

Facebook logo
Бъдете с нас и във