Банкеръ Daily

Свят

САЩ разполагат "Пейтриът" в Прибалтика

САЩ обмислят да разположат временно батарея на противоракетната система "Пейтриът" в балтийските страни за ученията на НАТО, които ще се състоят това лято, заявиха американски представители във Вилнюс, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Разполагането на системата за противовъздушна отбрана ще бъде извършено в рамките на многонационалните учения, уточниха снощи представителите на Пентагона.

От своя страна Русия е планирала да извърши през септември големи военни учения в Беларус и анклава Калининград, разположен между Литва и Полша. Руските учения "Запад" ще бъдат повод за представянето на нова техника и модернизация на вече разположени системи, посочиха източниците, цитирани от АФП.

Миналата година Москва разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер", които могат да пренасят ядрени бойни глави, с което притесни съседните държави, членки на НАТО.

Американският министър на отбраната Джим Матис е на посещение в Литва, за да се срещне с войници от многонационалния батальон.

"Всяко струпване на руски бойни сили в регион, където те знаят - и ние знаем - че не са заплашени от нищо, което правим в Литва или в други демократични страни, всяко подобна концентрация на сили е просто дестабилизираща", заяви Матис на съвместна пресконференция с президентката на Литва Далия Грибаускайте. Той отказа да съобщи дали Вилнюс е поискал ракетите да бъдат разположени за постоянно.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във