Банкеръ Daily

Свят

САЩ разполагат още 1000 войници плюс ескадрила дронове в Полша

Новото споразумение, предвиждащо разполагането на територията на Полша на още 1000 американски военнослужещи, ще уреди статута на американския военен контингент в страната за десетилетия напред. Варшава и Вашингтон окончателно съгласуваха този документ за сътрудничество в сферата на отбраната, заяви днес в Краков полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС.

"Това споразумение ще определи за десетилетия напред как ще действат (американските) въоръжени сили на територията на Полша", заяви министърът. По думите му, съгласно споразумението в Полша ще бъде разположен също команден пункт на Пети корпус на войските на САЩ с предно базиране. "Това решение увенчава нашите действия, свързани с увеличаване на присъствието на американски войски в Полша", допълни Блашчак.

По-рано министърът заяви, че споразумението със САЩ за разполагане на американски военнослужещи в Полша ще бъде подписано в най-скоро време, но не назова конкретна дата, отбелязва ТАСС. По информация на полското издание "Дженник газета правна", това може да стане на 15 август. На този ден в страната се празнува Денят на полската армия, посочва ТАСС.

Според изданието в западната част на страната се планира да бъде създаден център за бойна подготовка, в град Ласк да бъде разположена ескадрила дронове, а в град Люблинец - подразделение на американските специални части.

Facebook logo
Бъдете с нас и във