Банкеръ Daily

Свят

САЩ разполагат 500 военни в Литва

Съединените щати ще изпратят през октомври 500 военни в Литва за срок от шест месеца. Целта е да бъдат засилени позициите на НАТО срещу руското военно присъствие в региона.

"Посланието е, че силите на САЩ могат да дойдат когато, където и в каквато численост са необходими", коментира литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис пред Ройтерс и уточни, че Съединените щати инвестират в Европа, за да възпрат евентуална агресия от страна на Русия, правейки разходи за военни обучения, модернизиране на бази и разполагане на американско военно оборудване.

Въпреки своевременната реакция президентът Доналд Тръмп настоя европейските си съюзници да харчат повече за отбрана. Миналата година Тръмп  написа остри писма до няколко съюзници в НАТО, сред които Германия, Белгия, Норвегия и Канада. В тях той ги критикува, че харчат прекалено малко за собствената си отбрана и ги предупреждава, че САЩ губят търпение относно тяхната "неспособност да изпълнят задълженията по сигурност, поделени между членките в алианса". Президентът на САЩ е недоволен, че много съюзници в НАТО не се придържат към ангажимента да харчат 2% от техния БВП за национална отбрана. 

Съюзнически войски от Великобритания, Канада, Франция и Германия са разполагани на ротационен принцип в Полша, Литва, Латвия и Естония, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г. Освен войници, новият американски контингент ще включва 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и 70 други автомобила.

В коментар на решението на САЩ от Кремъл коментираха, че Русия няма намерение да нахлува в балтийските страни и Полша и обвини НАТО, че дестабилизира Европа, като разполага войски близо до границите на Русия.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във