Банкеръ Weekly

След поредния ракетен опит

САЩ призоваха към пълен бойкот на Северна Корея

Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли

Съединените щати призовават всички страни да скъсат дипломатическите и да преустановят търговските си отношения със Северна Корея, заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли. С последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета на 29 ноември Северна Корея "избра агресията" пред мирния процес, каза тя и допълни, че САЩ призовават Китай да преустанови доставките на петрол за съседката си.

"Никога не сме искали война със Северна Корея и днес не търсим такава. Но ако избухне война, това ще е заради продължаващите агресивни действия на Пхенян", отбеляза Хейли на извънредно заседание на Съвета за сигурност. После предупреди, че "ако избухне война, не си правете илюзии, севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен".

Съединените щати трябва да заявят направо дали с провокационните си действия целят Северна Корея да бъде унищожена, изказа се след заседанието пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. "САЩ обявиха за декември мащабно извънпланово учение. Налага се впечатлението, че всичко е направено специално с цел Ким Чен Ун (лидерът на КНДР) да изгуби самообладание и да предприеме поредното авантюристично действие", посочи Лавров. Според първия дипломат на Русия "американците е необходимо да обяснят на всички ни какво целят - ако търсят предлог за унищожаване на Северна Корея, нека го кажат направо и нека го потвърди висшето американско ръководство. Тогава ще вземем решение как да реагираме".

Руснаците отхвърлиха призива на Съединените щати да скъсат търговските и дипломатическите си връзки с Пхенян. "Вече неведнъж сме изтъквали, че санкционният натиск всъщност е изчерпан, и че всички резолюции, въвеждали санкции, задължително съдържаха изисквания за подновяване на политическия процес, за подновяване на преговорите, и тъкмо това изискване изцяло се пренебрегва от американската страна", каза още Сергей Лавров.

Междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-15", изстреляна от Северна Корея на 29 ноември, е принципно нова разработка, а не модификация на типа ракети, с каквито вече разполага Пхенян, подчерта междувременно пред журналисти говорителят на южнокорейския Комитет на началник-щабовете полковник Но Чжъ Чон. Тя е с други размери, различен по форма обтекател на бойната глава и различно скачване между първата и втората степен, поясни говорителят.

По данни на американските военни полетът на "Хвасон-15" е продължил 54 минути. Ракетата се е издигнала на 4500 км и е прелетяла около 1000 км, преди да падне на 210 км северозападно от японския остров Кюшу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във