Банкеръ Daily

Свят

САЩ призоваха Ирак и Кюрдистан да се разберат с диалог

Рекс Тилърсън и иракският премиер Хайдер ал Абади

САЩ призоваха правителството на Ирак и властите на автономния район Иракски Кюрдистан да решат конфликта помежду си чрез диалог, съобщи БНР. В Багдад, където пристигна изненадващо, американският държавен секретар Рекс Тилърсън посочи: "Мисля, че всички различия могат да бъдат преодолени и правата на всички да бъдат зачитани, така че Ирак да се радва на сигурно и успешно бъдеще".

Преди ден той беше в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където беше учреден на саудитско-иракски координационен комитет. Вашингтон смята, че Саудитска Арабия трябва да предостави финансова и политическа подкрепа на Ирак. Багдад обаче отхвърля призива на САЩ да изгони подкрепяните от Иран шиитски милиции, които помагаха на иракските власти в борбата с групировката "Ислямска държава".

"Никой няма право да се меси в иракските дела", заяви приближен на премиера Хайдер ал Абади и подчерта, че бойците от въпросните милиции са иракски граждани.

Става дума за полувоенната организация "Хашед", която беше създадена преди три години, след като групировката "Ислямска държава" завзе голяма част от Северен Ирак, а по-късно взе участие в прогонването на джихадистите.

Според източник, близък на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, между Багдад и Вашингтон няма различия, а общата им позиция е, че трябва да има единни иракски въоръжени сили, подчинени на иракското правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във