Банкеръ Daily

Свят

САЩ преустановяват участието си в Договора за ракети със среден обсег

Майк Помпео

САЩ ще преустановят задълженията си по Договора за ракетите със среден обсег след 60 дни заради нарушения на Русия, заяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Асошиейтед прес.

Той обяви това решение след среща на външните министри от НАТО в Брюксел, на която другите страни членки подкрепиха твърдението на Вашингтон, че Русия е нарушила договора от 1987 г.

"Или трябва да си заровим главата в пясъка, или да предприемем продиктувани от здравия разум действия", заяви Помпео.

Той обяви, че шестмесечното предизвестие за напускане на договора ще започне след 60 дни.

САЩ смятат, че новите руски ракетни системи ССЦ-8 нарушават договора.

Помпео добави, че САЩ биха приветствали промяна на позицията на Русия, но не е видял такива признаци от страна на Москва.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия има последна възможност да се върне към договора за неразпространение на ядрени ракети със среден и малък обсег в Европа.

Съжалявам, че изглежда ще видим края на договора, но не разполагаме с други възможности за отговор. Нито едно споразумение не може да оцелее, ако е спазвано само от едната страна. Ако приемем нарушението на един договор за неразпространение на оръжия, поставяме под заплаха останалите подобни договорености, посочи генералният секретар.

Руското външно министерство отрече обвиненията на САЩ и НАТО, че Русия  нарушава ключово ядрено споразумение, забраняващо цял клас оръжия.

"Русия строго спазва клаузите на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег и това е известно на САЩ, заяви говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от ТАСС, коментирайки изказвания на американския държавен секретар Майк Помпео и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Русия стриктно изпълнява клаузите на договора. Това е известно на американската страна".

Facebook logo
Бъдете с нас и във