Банкеръ Daily

Свят

САЩ прекратяват участието си и в договора "Открито небе"

От днес Съединените американски щати прекратяват участието си и в договора "Открито небе". 

На 22 ноември изтича шестмесечният срок, в който течеше уведомлението към партньорите за излизането от споразумението. Повод за тази стъпка на Вашингтон били "нееднократните нарушения от страна на Москва". Това означава, че САЩ няма да имат право да летят над територията на участниците в съглашението за наблюдение на военните действия, а същота губи и правото на достъп до събраниет по време на полетите данни. 

От руското министерство на външните работи реагираха с изявлението, че тези действия на САЩ не допринасят за сигурността нито на Европа, нито на самите Съединени американски щати.

Но, Русия има и условия, при които би останала част от договора при това положение. Първо, Москва ще поиска европейските съюзници на Вашингтон да гарантират, че няма да предават на американците данни от наблюдателните полети над територията на Русия. И второ, Русия ще настоява да продължи полетите над американските военни обекти в Европа.

Припомняме, че през май тази година американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на страната си от споразумението заради нарушенията да договореността от страна на Русия. 

По договорът "Открито небе“ страните могат да извършват взаимни наблюдателни полети над териториите си. А получената информация се събира в една обща база данни, до която имат достъп над 30 държави, включително България.

Многостранният Договор за открито небе беше подписан на 24 март 1992 година в Хелзинки от представители на 23 държави - членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Днес участниците в договора са 33 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във