Банкеръ Daily

Свят

САЩ предупредиха европейските банки и инвеститори да не заобикалят санкциите за Иран

Днес Съединените щати предупредиха европейските банки, инвеститори и бизнес да не се ангажират с така нареченото дружество със специална цел (SPV), подкрепено от ЕС, имащо за цел да се улесни недоларовата търговия с Иран и да се заобиколят по този начин наложените от САЩ санкции върху Техеран.

"Ако сте банка, инвеститор, застраховател или имате друг бизнес в Европа, трябва да знаете, че участието в дружество със специална цел е много лошо бизнес решение", заяви на конференция Тим Морисън, специален помощник на президента на САЩ и старши директор на Комисията за оръжията за масово унищожение и биоразграждане, цитиран от Ройтерс.

Той също така определи инициативата на Иран да намали някои ограничения в своята ядрена програма като "нищо по-малко от ядрено изнудване на Европа".

Тим Морисън визира изказване на иранският президент Хасан Рохани от по-рано днес, че неговата страна ще започне по-високо обогатяване на уран, ако Европейският съюз не предприеме през следващите два месеца конкретни мерки, за да реагира на санкциите на САЩ, насочени към иранския петролен и банков сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във