Банкеръ Daily

Свят

САЩ представиха стратегия за "електрическо бъдеще" на транспорта

Администрацията на американския президент Джо Байдън публикува федерална стратегия за изграждането на 500 000 зарядни станции за електромобили из страната и за намаляване на цените на електрическите превозни средства, предаде Асошиейтед прес. Целта на стратегията е да се трансформира автомобилната промишлеността на САЩ.

Планът за инфраструктурни инвестиции в размер на 1 трилион долара, който Байдън подписа и обнародва миналия месец, разрешава изграждането на мрежа от зарядни станции и предвижда сума от 5 милиарда долара за строителството им. Законопроектът предвижда 2,5 милиарда долара под формата на местни грантове в подкрепа на зарядните станции в селските райони и общините в неравностойно положение.

Сега Сенатът трябва да одобри законопроект за инвестиции в размер на 2 трилиона долара в социалната сфера и екологичната политика. В него има заложени мерки за намаляване на цените на електромобилите.

При представянето на стратегията американската вицепрезидентка Камала Харис заяви "Бъдещето на транспорта в нашата страна и по света е електрическо".
Байдън вече постави цел до 2030 г. в САЩ електрическите коли и камиони да бъдат половината от продаваните нови коли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във