Банкеръ Daily

Свят

САЩ предложили милиони на капитана на иранския танкер, за да го предаде

Танкерът "Адриан Даря 1"

Съединените щати са предложили директно няколко милиона долара на капитана на иранския танкер, заподозрян, че транспортира петрол за Сирия, за да се опитат да задържат кораба, потвърди Държавният департамент пред Франс прес.

По-рано новината бе съобщена от британския вестник "Файненшъл таймс".

Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук лично изпратил имейли до индийския капитан на танкера "Адриан Даря 1", наричан доскоро "Грейс 1", за да му предложи пари. "Аз съм Брайън Хук, работя за държавния секретар Майк Помпео като представител на Съединените щати за Иран. Нося добри новини", написал той до капитан Ахилеш Кумар на 26 август.

Хук предложил на Кумар няколко милиона долара, за да отклони танкера към държава, която би могла да го конфискува от името на Съединените щати. Четири дни по-късно, без да има положителен отговор, министерството на финансите на САЩ наложи санкции на индийския капитан.

"Тези детайли са точни. Ние влязохме в контакт с няколко капитани на кораби и с компании за морски транспорт, за да ги информираме за последиците от всяка подкрепа за чуждестранна терористична организация", каза пред Франс прес служител на Държавния департамент, пожелал анонимност.

САЩ смятат, че танкерът транспортира петрол за сирийския режим, като парите от продажбата ще отидат за елитното иранско подразделение за операции в чужбина Ал Кудс, което е включено в американския черен списък на терористичните организации.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф разкритикува остро нетрадиционния американски ход.

"След като се провалиха с пиратството, Съединените щати са се отдали на откровен шантаж: доставете ни иранския петрол в замяна на няколко милиона долара или ще ви наложим санкции", коментира в Туитър Зариф. "Това много прилича на поканата, която получих преди няколко седмици, да посетя Овалния кабинет" в Белия дом, отбеляза той.

Иранският външен министър обяви, че е отказал покана в Белия дом, след което САЩ му наложиха санкции, припомня Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във