Банкеръ Daily

Свят

САЩ: покупката от Турция на С-400 ще доведе до отказ от военни сделки и санкции

Зенитноракетни системи С-400

Покупката от Турция на руски зенитноракетни системи С-400 от Русия може да доведе до преразглеждане на участието на Анкара в програмата за създаване на американски изтребители от пето поколение Ф-35, отказ от други потенциални сделки в областта на въоръжаването в бъдеще, както и до санкции в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции". Това обяви на редовна пресконференция вчера говорителят на американската дипломация Робърт Паладино, предаде ТАСС.

Паладино посочи, че американската страна е изяснила пред Турция, че има много сериозни безпокойства по повод заявените от нея намерения да придобие руска зенитно-ракетна система С-400.

"Ясно предупредихме Турция, че потенциалната покупка на С-400 ще доведе до преразглеждане на участието на Турция в програмата Ф-35, като възниква риск и за други потенциални сделки с Турция в сферата на въоръжаването в бъдеще", каза той.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за купуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Очаква се доставките да започнат още тази година.

Същевременно САЩ одобриха през декември възможна продажба на системи Пейтриът на Турция на стойност около 3,5 милиарда долара. Представители на САЩ обаче предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон може да оттегли офертата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във