Банкеръ Daily

Свят

САЩ поискаха от Турция сапун, маски и чували за трупове

Съединените щати, които се оказаха епицентър на епидемията от новия коронавирус, са поискали от Турция да им изпрати сапун, маски и чували за трупове, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Досега Турция е получила молби за помощ от общо 93 държави, като е отговорила на 32 от тях.

Чрез турското посолство във Вашингтон САЩ са предали на Турция списък с продукти, от които се нуждаят, съобщава в."Хюриет".

В списъка, който е предаден на министерството на промишлеността и технологиите, фигурират легла, маски, ръкавици, очила, респиратори, мобилни рентгени, антибиотици, морфин, дезинфектант на алкохолна основа, противовирусни ваксини и пр.

САЩ заявяват готовност да платят за материалите, в случай че Турция разполага с повече отколкото самата тя се нуждае, или да приемат бартер.

Докато медицинските власти в цял свят полагат усилия да се сдобият с повече апарати за белодробна вентилация за лечение на пациенти с COVID-19, някои лекари се отказват от използването им, когато това е възможно, предава АП.

Причината? В някои болници беше регистрирана необичайно висока смъртност на пациентите, поставени на подобни устройства. Медиците се притесняват, че за това са виновни самите обдишващи апарати.

Механичните вентилатори вкарват кислород в белите дробове на заболелите, след като те престанат да функционират нормално. Това изисква поставянето на пациента под упойка и вкарването на тръба в гърлото му. Смъртните случаи при заболелите, подложени на подобна процедура, са често явление, независимо от причината, поради която имат нужда да им се помогне да дишат.

Около 40 до 50 процента от пациентите с остър респираторен дистрес синдром умират, докато са поставени на апарати за белодробна вентилация.

Но в най-тежко засегнатия от пандемията американски град Ню Йорк беше констатирано, че 80 и повече процента от хората с Ковид-19, подложени на тази процедура, починаха по време на обдишването.

"По-високи нива на смъртност от обикновените бяха регистрирани навсякъде в САЩ", коментира д-р Албърт Рицо, главен здравен инспектор в Американската белодробна асоциация.

Подобни сведения пристигнаха също от Китай и Великобритания. В един от английските доклади смъртността възлизаше на 66 процента, а тези от китайския град Ухан посочваха 86 процента летални изходи.

Причините за тревожния процент смъртни случаи при тази процедура все още не са известни. Сигурно те са свързани и с това какъв е бил здравният статус на пациентите, преди да са били заразени. Или трябва да се вземе под внимание на какъв етап е била болестта, преди да бъдат поставени на изкуствена вентилация.

Но много медици си поставиха резонния въпрос дали тези машини не влошават допълнително нещата. Като вероятно предизвикват или влошават опасната бурна имунна реакция на организма.

Това може и да е спекулация. Но е установено със сигурност, че кислородът, вкарван в белите дробове под налягане, ги уврежда с времето.

"Даваме си сметка, че механичната вентилация не е безвредна, изтъква д-р Еди Фан, експерт по респираторни лечения в Многопрофилната болница в Торонто. Едно от най-важните открития през последните десетилетия се състоеше в това, че медицинската вентилация може да усили нараняванията в белия дроб и трябва много внимателно да я използваме".

Опасностите могат да бъдат ограничени, като се регулира налягането на кислорода и обемът на вдишванията, предоставени от машината, допълни д-р Фан.

Но някои лекари предпочитат да забавят колкото е възможно повече изкуствената вентилация и да използват други методи.

Пробва се с поставянето на пациентите да лежат по корем. По този начин различни части на белия дроб могат да се оросяват по-добре с кислород. Други лекари експериментират, като подават повече кислород през носа на болния с тръби или други устройства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във