Банкеръ Daily

Свят

САЩ поискаха от Южна Корея да прати сили в Ормузкия проток

Марк Еспър и Джон Кьон Ду

Американският министър на отбраната Марк Еспър е поискал от Южна Корея да прати войници, което да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран. Искането е било отправено на негова среща в Сеул с южнокорейския министър на националната отбрана Джон Кьон Ду, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската агенция Йонхап.

Джон е казал на Еспър, че неговата страна обмисля различни варианти, тъй като граждани и кораби на Южна Корея също плават през този проток. Южнокорейският министър е заявил също, че експортните ограничения на Япония срещу Южна Корея имат "неблагоприятен ефект" върху двустранните отношения, както и върху сътрудничеството в сигурността между Южна Корея, САЩ и Япония.

Отношенията между Сеул и Токио са на най-ниското равнище от десетилетия насам. Търговските им търкания се коренят в отдавнашния спор за изплащането на обезщетения на южнокорейци, извършвали принудителен труд в японски компании през на Втората световна война. Сеул дава знаци, че заради спора може да денонсира договора с Токио и Вашингтон за споделяне на разузнавателна информация, припомни Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във