Банкеръ Daily

Свят

САЩ подкрепиха преврата в Зимбабве

Мугабе сред военни преди преврата

САЩ искат нова ера за Зимбабве. Това заяви в интервю за Ройтерс помощник държавният секретар по африканските въпроси на САЩ Доналд Ямамото.

С това изявление той, както изглежда, отхвърли идеята, че Робърт Мугабе, който управлява Зимбабве в продължение на 37 години, може да има преходна роля във властта или да остане на церемониален пост.

По-рано тази седмица армията на Зимбабве завзе властта в опит да попречи на намерението на Робърт Мугабе, който е на 93 години, да предаде властта на доста по-младата си съпруга Грейс, припомня Ройтерс.

По повод на Зимбабве Ямамото каза, че САЩ ще обсъждат вдигането на американските санкции, наложени на тази страна, ако тя започне да прилага политически и икономически реформи. От много години САЩ не отпускат помощи на правителството на Зимбабве, но пък предоставят помощи за развитие на неправителствени организации, работещи по-специално в здравеопазването.

Днес във Вашингтон американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще се срещне с министрите на външните работи на 37 африкански страни, припомня агенцията.

Същевременно обстановката в Зимбабве продължава да е объркваща. Робърт Мугабе вчера бе изкаран от луксозното си имение в Хараре, известно като "Синият покрив", където е под домашен арест, и откаран до сградата на правителството. Там камерите на официалните медии го заснеха да се ръкува с командващия на въоръжените сили Константино Чивенга и с южноафрикански посредници в кризата, предаде Ройтерс. Официалните медии обаче не съобщиха какъв е изходът от срещите на Мугабе и така 13-те милиона зимбабвийци останаха в неведение относно случващото се в страната им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във