Банкеръ Daily

Свят

САЩ подкрепят запазването на "Света София" като музей

САЩ продължават да подкрепят запазването на мултиконфесионалния характер на "Света София" в Истанбул, се казва в изявление на американското външно министерство, съобщи АНА-МПА.

Само преди ден Държавният департамент публикува доклада си за религиозните свободи по света през 2019 г., в който се казва, че САЩ са продължили да поставят въпроса за запазване на характера на "Света София" пред турски представители.

"Позицията ни не се е променила. Продължаваме да смятаме "Света София" за паметник от особено значение и подкрепяме запазването й по начин, който зачита мултиконфесионалната й история", заяви представител на Държавния департамент пред гръцки журналисти.

Храмът "Света София" е построен през шести век като християнска църква. След превземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

"Света София" е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е отхвърлил като ненужна идеята за отваряне за мюсюлмански поклонения на "Света София", която е със статут на музей. Тя бе лансирана от турския президент Р.Т. Ердоган.

Екрем Имамоглу е посочил това пред участниците в международния икономически форум в Делфи. Имамоглу е участвал във форума чрез видеоконферентна връзка, информираха турските медии. 

В отговор на въпрос на гръцки журналист какво е мнението му по въпроса, Имамоглу е заявил: "Аз не вярвам, че има необходимост от това "Света София" да бъде отворена за поклонения".

Подчертавайки, че с този въпрос се спекулира и се използва като коз за целите на вътрешната политика, Имамоглу е заявил още: "Това, че в последно време отново се лансира идеята "Света София", която е обявена за музей, да бъде отворена за поклонения се използва с вътрешнополитическа цел. Пред Турция стоят за уреждане много по-важни проблеми и тази тема няма защо да се извежда на дневен ред".

Мнение по въпроса за "Света София" е изразила и бившата кметица на Атина Дора Бакояни, която участва във форума.

Подчертавайки, че "Света София" е забележителност със световно значение, тя е заявила: "Специалната любов, която християните проявяват към Истанбул, понякога води до излишно напрежение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във