Банкеръ Daily

Свят

САЩ подготвят нова стратегия срещу "Ислямска държава"

Президентът Барак Обама е възложил на съветниците си да преразгледат политиката на САЩ по отношение на Сирия, след като осъзнал, че е невъзможно "Ислямска държава" да бъде разгромена без политически преход в Сирия и без отстраняването на президента Башар ал Асад, предаде CNN.

Според официални представители и дипломати, пожелали анонимност, екип от Съвета за национална сигурност на САЩ ще изготви ревизия на политиката спрямо Сирия. Това е мълчаливо признание, че първоначалната стратегия за война срещу "Ислямска държава" в Ирак на първо място и след това срещу джихадистите в Сирия, без фокус върху отстраняването на Асад, се е оказала неуспешна.

Според републиканеца Ед Ройс - председател на Комисията по външните работи, една промяна в стратегията ще се отрази положително на отношението на регионалните партньори, например Турция.

"Това е едно от исканията на другите регионални партньори. Турция казва "ние можем да осигурим бригади, но нека първо видим план". И това е разбираемо, защото те наблюдават как хората биват атакувани ежедневно, например в Алепо - по 40 удара на ден. Затова Турция казва, "ако отстраните Асад, ще можем да нормализираме нещата в Сирия, така ще бъде по-лесно да се воюва срещу "Ислямска държава", заяви той.

Само през последната седмица Белият дом свика четири срещи с екипа на президента от Съвета по националната сигурност, едната под председателството на самия Обама. Главната им цел, по думите на  висш представител, била по какъв начин стратегията на САЩ спрямо Сирия съвпада с тази по отношение на "Ислямска държава".

Facebook logo
Бъдете с нас и във