Банкеръ Daily

Свят

САЩ подготвят държавен преврат в Иран?

Мохамад Джавад Зариф

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че САЩ са сформирали в Държавния департамент група за действие, която да подготви държавен преврат в неговата страна.

"Преди 65 години САЩ свалиха избраното от народа демократично правителство на Мосадък, възстановиха диктатурата и подчиниха иранците за следващите 25 години. Сега група за действие (в Държавния департамент) планира да направи същото чрез натиск, дезинформация и демагогия. Тя няма да успее", написа в "Туитър" първият дипломат на Иран

Преди два дни бе съобщено, че държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е формирал група за координиране на американската политика спрямо Иран. За неин ръководител беше назначен Брайън Хук, който ще стане специален представител на САЩ за Иран.

По думите на Помпейо, цитиран от БТА, групата ще организира взаимодействието на САЩ със страни, споделящи американските оценки за "иранската заплаха".

Хук заяви пред журналисти, че е "чисто съвпадение" огласяването на тази новина в дните около годишнината от операцията на американски и британски тайни служби с цел сваляне на правителството на премиера-реформатор Мохамед Мосадък през 1953 г.

В началото на август САЩ възобнови тежките икономически санкции срещу Иран, която бяха вдигнати след историческото споразумение за ядрената програма на Техеран от 2015 година.

Първата група санкции засягат финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във