Банкеръ Daily

Свят

САЩ плащат 91% от разходите за сигурността на Европа, оплака се Тръмп

САЩ плащат 91 на сто от разходите за поддържане на сигурността в Европа. НАТО е чудесна организация,  но тя помага на Европа много повече, отколкото помага на нас. Това заяви американският президент Доналд Тръмп в интервюто, което даде в Хелзинки на журналиста Шон Ханити от Фокс нюз. 

"Миналата година САЩ са платили 41 милиарда долара за НАТО, а тази година сумата може да достигне 100 милиарда", обясни Тръмп.

Американският президент коментира и  отношенията с Русия.

"Тези отношения драматично се подобриха след срещата ми с руския президент. Мисля, че беше страхотн. Мисля, че президентът Путин беше много силен", каза Тръмп.

Путин се опасявал, че разследването в САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г. може да стане спънка пред Тръмп, ако се опита да постигне сделка, продължи президентът на САЩ и нарече разследването "лов на вещици". "Той смята, че за мен е трудно да сключа сделка заради тази глупост", каза Тръмп. Той изрази благодарност за подаръка, който получи от Путин: "Футболната топка наистина е чудесна", отбеляза Доналд Тръмп.

Американският президент увери, че Иран е разтърсен от бунтове след оттеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран и каза, че Вашингтон подкрепя протестиращите. "Там има бунтове в градовете, инфлацията галопира. И режимът не иска хората да знаят, че ние сме сто процента зад тях", каза Тръмп, цитиран от АФП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във